Kerékpár vásárlási tanácsok:

A megfelelő típus és méret kiválasztása:

Először a típus kiválasztással kell kezdenünk, aminél azt kell megfontolnunk, hogy milyen célra szeretnénk használni a megvásárolni kívánt kerékpárt. A továbbiakban, a mindennapokban használatos öt legnépszerűbb kerékpártípust soroljuk fel:

1. Mountain bike (MTB) kerékpár, ami egy sportos megjelenésű, a 26″ kerékméret, a széles gumiköpenyek (4-6 cm), és a kormány alacsonyabb pozíciója az üléshez képest, a terepen való kerékpározást célozza meg. Ez egy előredőlt testtartást eredményez, ami nem nagyon komfortos, de terepen nem kifejezetten ez a mérvadó. Napjainkban sokan használnak ilyen típust hétköznapi közlekedésre is, jelenleg is kedvelt típus.

2. Trekking, City kerékpár, egy igen kényelmes és nagyon jó menetteljesítményekkel ellátott modell, 28″ kerékméretű, a nem túl széles (3-4,5 cm) guminak, magas kormánypozíciójának, általában széles nyergének köszönhetően főként városi, valamint hosszabb utakra, túrákra aszfalton és szilárdabb talajon való kerékpározásra alkalmas.

3. Cross (trekking cross) kerékpár, az MTB és a trekking összedolgozott változata, az MTB-től a sportos megjelenést, a trekkingtől pedig a nagyobb (28″) kerékméretet és a nem túl széles gumikat kapta. Ajánlott azoknak, akik szeretik a jó megjelenésű, de kifejezetten komfortos kerékpárt. Használható országúton és enyhe terepen egyaránt.

4. Országúti (verseny) kerékpár, egy kifejezetten aszfaltra gyártott típus, 28″ kerékméretének, az igen vékony gumiköpenyeknek (2-2,5 cm), köszönhetően, jó tempót lehet vele tekerni, így országúton a legjobban guruló kerékpár, de az igen döntött testtartás miatt nem a legkényelmesebb.

5. Gyermek (BMX) kerékpár, általában 2-6 éves kor között ezen típusok a legmegfelelőbbek a kerékpározás tudásának elsajátításához. Ezeken többnyire nincs váltórendszer, és a hátsó kerék kontrafékkel van szerelve a gyermek számára is biztonságos kezelhetőség miatt.

Ezeken felül még megemlítjük a BMX, Dirt, Trial, DH (Downhill), Tandem, Monocikli kerékpárokat.

A típus kiválasztása után a kerékpár méretét is gondosan ki kell választani.

Gyermek kerékpárok esetében:

Az életkor és a testmagasság határozza meg a szükséges méretet. Mivel az életkor/magasság arányok gyermekenként változnak, ezért az alábbi táblázat csak irányadó, vásárlás során egyéni mérlegelést igényel:

12″ kerékméret: 2 év – 3 év között

16″ kerékméret: 3 év – 5, 6 év között

20″ kerékméret: 5, 6 év – 9 év között

24″ kerékméret: 7,5, 8 év – 12 között

Figyelem! Az értékek csupán tájékoztató jellegűek, vásárlás előtt minden esetben a gyermek próbálja ki a kerékpárt. A többi típus, illetve felnőtt vásárlók esetében: a vázméret kiválasztása a döntő, és minden esetben függ a vásárló testmagasságától.

Reméljük, ezzel a kis tájékoztatóval sikerül segítséget nyújtani, a kerékpár vásárlásához. További tanácsokkal, szeretettel várjuk üzletünkben!